Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Bestuurskunde - Overheidsmanagement opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Geïnteresseerd in de studie Bestuurskunde - Overheidsmanagement?

Jij bent betrokken bij de maatschappij en je wilt de wereld veranderen. Of het nu lokaal, regionaal of internationaal is: jij gelooft in jouw idealen. Je buigt je over de meest uiteenlopende thema’s zoals het vluchtelingenvraagstuk, de Europese samenwerking of duurzaamheid. Met goed doordacht beleid geef je als bestuurskundige richting aan de toekomst. Hoe je dit doet, leer je tijdens de opleiding Overheidsmanagement. Jij gaat in theorie, maar vooral ook in de praktijk aan de slag met maatschappelijke oplossingen.

Voordelen van de studie Bestuurskunde    

 • Onze opleiding staat hoog aangeschreven in bestuurlijke kringen.
 • Het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleiding Integrale Veiligheid.
 • Je krijgt volop keuzeruimte binnen de opleiding.
 • Wij zoeken continu de verbinding met de praktijk.
 • Wij hebben ons eigen studiegenootschap.
 • Wij bieden je een doorlopende leerlijn naar een universitaire vervolgstudie.
 • Wij hebben het eigen lectoraat i-Thorbecke.

Ervaringen van studenten   

Voordat je kiest voor de studie Bestuurskunde - Overheidsmanagement is het fijn om te weten wat andere studenten van de opleiding vinden. Waarom hebben zij voor deze studie gekozen? En is Bestuurskunde daadwerkelijk zo leuk als het lijkt? In het onderstaande filmpje vertellen studenten hoe zij deze opleiding aan de NHL ervaren.

Meer ervaringen van studenten

Past de opleiding Bestuurskunde bij jou?  

Bij besturen hangt veel af van maatschappelijke, economische en politieke omstandigheden in een snel veranderende wereld. Bij de opleiding Bestuurskunde word je dan ook opgeleid tot een veelzijdige en vernieuwende professional.

De ideale student Bestuurskunde beschikt over de volgende kenmerken:

 • Sociaal en betrokken

 • Nieuwsgierig

 • Communicatief

 • Creatief en volhardend

Studiekosten   

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies.

Daarom kies je voor Bestuurskunde    

De opleiding Bestuurskunde spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan de NHL zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Onderdeel van de Thorbecke Academie
  De opleiding Bestuurskunde valt onder de Thorbecke Academie. De Thorbecke Academie is onderdeel van NHL Hogeschool en bestaat al ruim 30 jaar! Het is de oudste hbo-instelling in Nederland die opleidingen aanbiedt op het gebied van overheidsmanagement en staat hoog aangeschreven in bestuurlijke kringen. Oud-studenten hebben mooie carrières en zijn onder andere werkzaam als beleidsmanager, veiligheidscoördinator of politicus. Je bouwt een prachtig netwerk op van docenten, oud-studenten en opdrachtgevers.
 • Keuzevrijheid en praktijkervaring
  Besturen leer je niet uit een boek, het is vooral een kwestie van doen. Daarom doe je al vanaf jaar 1 ervaring op in de bestuurspraktijk. Zo leer je wat er speelt in het werkveld en hoe je ondanks verschillende belangen toch de beste oplossing kunt vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Op welke thema’s je je richt, bepaal je voor een groot deel zelf met de minors en keuzevakken die je kiest.
 • i-Thorbecke: bestuurlijke digitalisering
  Het lectoraat i-Thorbecke richt zich op de digitalisering in het openbaar bestuur. Bijvoorbeeld op het gebied van werkprocessen, besluitvorming en digitale vaardigheden voor ambtenaren. De projecten van het lectoraat worden uitgevoerd in samenwerking met studenten, docenten en organisaties uit de praktijk. Door toegepast onderzoek, advies, cursussen en workshops draagt het lectoraat bij aan vernieuwing op het gebied van digitalisering van overheden. Als bestuurskundestudent kun jij meewerken aan deze projecten of je kennis vergroten en een netwerk opbouwen binnen het lectoraat.

Scores NHL Bestuurskunde

Tevredenheid De opleiding scoort landelijk het beste
Sfeer van de opleiding 4,3 van de 5 sterren
Aanraden familie en vrienden 4,1 van de 5 sterren
Algemene vaardigheden 4,3 van de 5 sterren
Praktijkgericht onderzoek 4,1 van de 5 sterren
Docenten 4,0 van de 5 sterren
Groepsgrootte   4,2 van de 5 sterren
Stage ervaring 4,2 van de 5 sterren
Contacttijd 12-18 uur per week

Bron: Nationale Studenten Enquête